Tråkigt och uttråkad..

                                                                 Datum: 2010-05-29 / Tid: 17:16:31
Jag slutade upp att blogga för längesen, egentligen för att man förväntas uppdatera varje dag även om man inte har något vettigt och skriva. Nu har jag dessutom jobbat rätt mycke, igen, skönt när jobb rullar på, då tänker man dessutom inte så mycket.

Jag är trött på min blogg, men jag klarar mig inte utan den egentligen nu heller, vem ska man svammla med liksom? Kanske bättre jag börjar prata med mig själv, det verkar ju mindre knepigt än att skriva till sig själv, eller?

Jag är uttråkad. Kände för att gå ut och gå eller nått, men är för trött i kropppen, och huvudet är inte med heller. Men det liksom känns i kroppen att man borde göra mer än man gör, dvs sitta och häcka. Kanske en ridtur, själv, suck. Jag är trött på att vara själv överallt! Trött och uttråkad, vilket säkerligen märks på mina inlägg..

Orsaker och Trender

                                                                 Datum: 2010-05-26 / Tid: 23:41:28

Det senaste jag blivit besatt av (förrutom Sex and the city 2) är förklaringar.
En förklaring jag söker är varför omplaceras hundar, för blir dom förbrukningsvaror?

Jag hittade några förklaringar.

Popularitet av hundraser

Genom åren har trenderna ändrats beträffande vilka hundraser som är populära. Detta påverkas ofta av vilka hundraser som syns mycket i media. Trender som dessa gör att efterfrågan på valpar ökar och som en följd av detta att antalet hundar ökar i vissa raser. Trender baseras ofta på utseende snarare än beteendeegenskaper vilket ökar risken för att hundköp sker utan tillräcklig kunskap om rasens beteendeegenskaper. Beroende på vad aveln varit fokuserad på har dessa hundar olika egenskaper. Beteende styrs av både arv och miljö (Scott & Fuller, 1997) vilket innebär att det är av yttersta vikt att den som skaffar hund vet vilka egenskaper hunden bär på genetiskt och hur man på bästa sätt arbetar med hunden för att få den att fungera i vårt samhälle (Malm, 1999). Okunskap i hur hundens behov av motion och mental stimulans tillgodoses, hur hunden ska tränas samt omedveteten förstärkning eller framkallning av oönskade beteende kan resultera i en hund som uppvisar beteendeproblem. Detta kan i sin tur leda till en försämrad relation mellan ägare och hund vilket kan resultera i en omplacering. Detta och andra saker såsom att ägaren flyttar, får nya arbetstider, får ändrad familjesituation, allergier med mera kan göra att möjligheten att ha kvar sin hund hela dess liv minskar.

I USA finns ca 3-4 miljoner hemlösa HUNDAR (då pratar jag inte ens om katter, illrar, kaniner, hästar etc..) Drygt hälften hittar nya hem men det lämnar ett "överflöd" av ca 1,5 - 2 miljoner avlivade hundar/ år bara i USA!!

Det finns flera forskare som har undersökt mönster runt omplacering av hund. Arkow (1985) kom fram till att faktorer som ökade risken för omplacering var om hunden varit gratis, var född i hemmet eller var köpt för att vara sällskap till barnen i familjen. En liknande studie gjord av Patronek et al. (1996) visade på ökad risk för omplacering omhunden skaffats efter 6 månaders ålder, om det var en omplaceringshund sedan innan, köpts billigt, uppvisade beteendeproblem, om hushållet innehöll barn och om ägarna intedeltog i någon lydnadskurs. Forskning har visat att de vanligaste orsakerna till omplacering är ägarrelaterade följt av atthunden uppvisar problembeteende eller kräver för mycket tid eller ansvar (Arkow, 1985;Marston et al., 2004). Marston et al. (2004) såg att de ägarrelaterade orsakerna som varvanligast var ändring av boende, tidsbrist, ohälsa hos ägaren, personliga skäl och ekonomiska skäl. Bland beteendeproblem var rymning, för aktiv, skäller, jagar och tar sönder saker de vanligaste (Marston et al., 2004).

Jag personligen hävdar att rymmning, för aktiv, tar sönder saker förebyggs med MOTION. och inte 8 timmars ensamhet hemma om hunden inte klarar av det, vilket dom flersta fakitkst inte gör! Dessutom är det numer lag på rastning varje 6e dagtimme för hundar! Så det så! Att hunden jagar och skäller är oftast en uppfostringsfråga, och också genetiskt, så välj ras med omsorg och slipp en del av problemen!!!!

I en studie av Patronek et al. (1996) var hundarna som lämnades in för omplacering 2,3 år i medelålder, de flesta var blandraser och det var lika fördelning i kön. Det finns även forskning om vilka typer av hundar som återlämnas efter de omplacerats. I en studie gjord i Storbritannien av Diesel et al. (2008a) misslyckades 14 % avomplaceringarna av hundar från hundstall. Wells & Hepper (2000) visade att 89,7 % av dem som upplevde att deras nya hund hade beteendeproblem lämnade tillbaka hunden, vilket överensstämmer med studien av Diesel et al. (2008a) där hundar med beteendeproblem hade 11,1 gånger större risk att lämnas tillbaka än de som inte hade det.

En studie visade att tillbakalämnade hundar oftare var hanhundar (61 %) och oftare hundar mellan 6 månader och två år än hundar under 6 månader eller över 2 år (Modelli et al., 2004). Studien visade också att de flesta hundar som lämnades in på grund av beteendeproblem var mellan 6 månader och 2 års ålder och de flesta av dem som lämnades in på grund av att ägaren inte klarade av skötseln var under 6 månader (Modelli et al., 2004). I studien av Diesel et al. (2008a) ökade risken för tillbakalämnande om hunden var stor, uppvisade beteendeproblem, krävde eftervård, togs av en familj med barn under 13 år, att ägarna var under 25 år och om de nya ägarna inte gick på lydnadskurs. Hundar som är små, har en färg som är populär för tillfället, är tikar och yngre än ett år verkade omplaceras snabbast (Diesel et al., 2007).

Att lämna ifrån sig ett djur kan orsaka lidande både för djuret och för människan (Shore, 2005). Shore (2005) såg att de som återlämnade en hund de adopterat ansåg att de borde ha tänkt igenom sitt beslut mer gällande sin livsstil, vilken hund de ville ha och tagit sig tid att lära känna hunden och tränat med den både innan och efter att de tagit hem hunden. Shore (2005) anser att omplaceringar har större chans att lyckas om de nya ägarna tar längre tid på sig att lära känna djuret innan adoptionen, får råd av den organisation som förmedlar djuret både innan och efter och att de har realistiska förväntningar på relationen (Shore, 2005). Shore (2005) jämför det med att byta ut ”Happily ever after” till ”Marriage takes work” som slogan. Personlig rådgivning från organisationerna har visat sig vara effektivare än till exempel informationsblad. Detta sågs i en studie där de som fick personlig rådgivning lyckades bättre än de som fick informationsblad (Herron et al., 2007).


We got your back!

                                                                 Datum: 2010-05-25 / Tid: 11:41:40
Sorg kan få folk att göra tokiga saker, just nu är det inte sorgen i sig, utan kärleken!
Förra veckan bokade jag tid hos Emma för min tatuering! Hade tänkt vänta att skriva om den tills den var gjord, men jag klurar så mycket på den så att ta del av lite åsikter som kanske kan förbättra den är aldrig fel :)

Ska ha vovvarnas huvuden med en regnbåge (rainbowbridge, stället där allt är bra..) symboliskt, fint. Så ska dom "springa" under så man slipper bara ett huvud rätt upp och ner. Lite text, eller eventuellt namnen också. Klurar lite exakt på hur den ska bli men gav våran goda vän, och tattuerare fria händer lite med, bara hundarnas bild som jag har bestämt. Vi får väl se, det blir först i juli men man velar ju lite fram och tillbaka, efterlängtat och lite nervöst, hur ont gör det på ryggen, tro? Problemet är väl att Chili är svart, och Ninja var brun med svart mask. Färg känns "rätt" men ska man skugga Chili då? Det där kan jag inget om, men man ser nog när den är klar att det blir som man tänkt sig utan att uttrycka sig!

Fjompiga jag har ju en på benet nertill, den tog 1,5 timma och jag klarade förvisso hela på en och samma gång. Men jag kände mig inte så kaxig då asså. Den tar nog längre tid. Vill inte ha "fjortis"stämpeln så den ska inte gå för nära korsryggen ;) inte bara av den anledningen dock! :) Sen inte för högt, inte så kul med hundarnas huvuden halva under bh:n, så den måste sitta mitt på ryggen så hela syns även med kläder (inte tröja då..)

Hur som helst, placeringen är väl vald. Inget kunde undgå mina vovvar, dom såg och hörde allt. Så symbolen får bli lite "We got your back..." dessutom gillar jag tanken.

Har sökt på "hundtatueringar" och hittat några små delar här och där som man gillar, men eftersom man fortfarande klurar på den tar jag givetvis mer än gärna emot lite idéer!

Euthanized

                                                                 Datum: 2010-05-24 / Tid: 19:59:07
I USA är hundar mer förbrukningsvaror än andra länder. Det är irriterande och alla "killing-shelters" är hemska betonghund ställen med oftast vad jag fått erfara, ca 2 veckor att leva.
Några klarar sig såklart, men i mina ögon alldeles för få.

Jag har börjat följa många hundars öde, eftersom jag inte kunde styra över mina hundars liv..
Och jag hittar ingen tröst längre, bara ännu mer misär. Om man åtminstone kunde försöka rädda några till, lite snabbare. Givetvis är det ett önsketänkade.

På sätt och vis kan jag sakna den formen av hundstall i Sverige, det som faktiskt finns i Sverige får rätt så snabbt ut sina hundar, några avlivas förstås i det tysta. Det är väl, antar jag, dom "utvärderade" hundarna som är opålitliga, som inte får försåelse och vägledning utan hellre avlivas, onödigt o göra jobbet, lättare och skylla på hundarna.

Hade vi då haft, akuthundstall hade kanske fler faktiskt lämnat in, och veteraner som mig som sett ett ansikte på nätet kunde åkt dit och hämtat ut hundar hem till mig, som jourhem, allt för att rädda deras liv innan deras bäst-före datum gått ut. Visst kan man hjälpa blockethundar, men det är svårt att veta där vilka som verkligen är akuta. Mörkertalet är stort och därför har jag inte så mycket till övers för vetrinäryrket. "Vi tröttnade på Fido 8 månader, GODNATT" *spruta* "Vi har inte plats för Kalle jättehund, det visste vi ju inte innan, daaaah" *spruta*..

Ohwell..

"En död hund lider inte" Jag vet, jag hör det på hundforum allt för ofta. Men en död hund lever inte heller! Dom har så många färre år än oss, kan dom inte iaf få leva dom få åren, och leva dom bra? Missförstå mig rätt, efterfrågan på hundar i Sverige är mindre än tillgången. Därför vet vi att svenska hundar också hela tiden avlivas. Och speciellt raser som pitbull, amstaff, rottweiler. Ofta hettempramentade hundar utan stimulans som man inte försöker ge en ritkig chans. Svarta hundar är också extra utsatta. Det är väl färgen som är mindre tilltalande? Hur som helst..

Avslutar härmed med ett av offrens ansikten. Tycker det kan vara bra för er att se, ni som tycker dom ska dödas, och inte importeras, osv.. Ni som inte vill ge dom en chans, se på henne, Wasabi amstaffmixen med den fina starka personligheten och som skötarna sa "The goofy smile" Se, Sörj och säg godnatt.


Hundtankar i allmänhet

                                                                 Datum: 2010-05-24 / Tid: 15:59:22
Man har faktiskt en hel del hundtankar när man tänker efter. Jag reagerade tex på en nyhetsuppläsare igår senast. Vi har haft två hundbitna som man kunnat läsa om. Det ena var en amstaff (pitbull). Slet sig från sin ägare och attackerade en människa. Sånt är givetvis inte okej, men där var nyhetslärare väldigt tydliga att poängtera "Hundbiten av hundRASEN AMSTAFF".. Sen hände en sak i Göteborg, två små barn sprang mot en grannens hund, hunden (kopplad) bet det ena barnet. Denna hunden, var en form av terrier. Inte som i Pitbullterrier, eller kamphundsterrier, utan någon "vanlig" terriersort. Den rasen sas inte i nyhetsinslaget. Vi behöver inte fundera över varför.

Problemet är att hundar attackerar i denna stora utsträkning som dom gör, kan folk inte fatta att de handlar om hur dom gör med hundarna som uppfostar dom?? Och inte om mentalfel! Ge hunden tillit, motion och regler, så ska du se att du slipper dom mesta grundläggande problemen. Ingen vet ju vart ens hundar hamnar men snälla ni som säljer blandraser med inriktigning amstaff, pitbull, kamphund, staff, rottis.. snälla, fråga hellre valpköparen för mycket än för lite! Hur ska hunden bo när dom jobbar? Hur ska den motioneras? Osv..! Pitbullar, och Amstaffar i lång utsträckning och i all ära, även vi vanliga svenssons, eller typ iaf, sånna som jag tex, älskar alla hundar! Speciellt några med temprament och psyke, men det är en viss typ av ägare som drar sig till en viss typ av hund. Hundar är inga status sumboler, det är liv! Lek inte med liv!

Ett lyckligt slut för en gammal jakthund på Irland som skulle dött, men fick en mirakelchans har nu kommit till sin familj i Sverige. =) www.hundbloggen.org kan ni läsa på! annars kolla på www.hundarutanhem.se för svenska och irländska hundar som behöver hem. Ska du ändå skaffa vovve, tänk över en omplacering! Många nackdelar, många fördelar, och mycket tacksamhet att ge en hund en andra chans! :) Och alla som inte vill att vi tar in utländska hundar när ingen tar hand om våra svenska hundar, ja det är sant, försök tänk innan! Sitt inte och ge upp på er hund, den förtjänar att ni tar er tid att förstå och ert tålamod för att bli en harmonisk vovve! Ungar kräver jobb, samma med djur! Kom ihåg det! Over and Out!

Djurisk Kärlek!

                                                                 Datum: 2010-05-23 / Tid: 00:27:06
http://www.youtube.com/watch?v=ZDZaWgf_bk0

Sån otroligt sött klipp om ett Lejon som heter Christian, växte upp i centrala London och blev frisläppt tillbaka till Afrika av sina ägare. 1 år senare ska dom hälsa på honom.

Love knows no limits and true friendships last a lifetime

Lasse Stefanz - Gamle Gosse

                                                                 Datum: 2010-05-23 / Tid: 00:14:15
Jag har bott vid en landsväg, i hela mitt liv.
Har sett människor komma,
och sett människor gå.
Har sett det mesta, har perspektiv
har ganska mycket annat
att tänka på
vid vägen där, i ett gammalt hus
bor jag bra, ner vid skälets slut
så här i trakten är det bra
vi har det bra här, min hund och jag.

Gamle gosse, du, du lever än.
I vått och torrt och i ur och skur
Du vart en trogen vän.
I regn och sol, genom alla år
Vi delat gamla minnen
Som en kär gammal vän, sedan längesen
Ska vi följas åt till himlen

På ett Folkets Hus, neråt slätten till
Har dom torsdagsdans, vi var där i fjol
Dom har smörgåsbord,
Både snaps och sill
Där är fin musik, både dragspel och fiol
Så nog har vi rest ganska vida kring
Bortåt vägen till, saknar ingenting
Här hemmavid tar vi dag för dag
Så visst har vi det bra här
Min hund och jag

Gamle gosse, du, du lever än.
I vått och torrt och i ur och skur
Du vart en trogen vän.
I regn och sol, genom alla år
Vi delat gamla minnen
Som en kär gammal vän, sedan längesen
Ska vi följas åt till himlen

Där som vägen går och delar sig i två
Står det ett hus, om du går förbi
Kan du titta in, där bor jag
Och min kära gamla hund mår bra

Gamle gosse, du, du lever än.
I vått och torrt och i ur och skur
Du vart en trogen vän.
I regn och sol, genom alla år
Vi delat gamla minnen
Som en kär gammal vän, sedan längesen
Ska vi följas åt till himlen

Gamle gosse, du, du lever än.
I vått och torrt och i ur och skur
Du vart en trogen vän.
I regn och sol, genom alla år
Vi delat gamla minnen
Som en kär gammal vän, sedan längesen
Ska vi följas åt till himlen

Och precis som det sjungs i en annan sång
Vill jag ta hunden med till himlen

Jag trodde på Ödet, men inte på Gud

                                                                 Datum: 2010-05-20 / Tid: 21:49:11

Många menar att Öder är något som plötsligt händer, det låter som en oplanerad positiv eller negativ upplevelse som man inte alls kunnat förutspå.


Jag har alltid varit fascinerad av det, t.e.x har jag alltid sagt att jag inte väljer mina djur, dom brukar välja mig. Jag brukar ha krångliga jobb i form av timanställningar, på en si sådär 2-3-4 ställen, och det ena leder till det andra, så jag tycker att tur efter tur har avlöst varandra vilket alltid resulterat i att man överlevt ekonomiskt. Ja, Ödet har för mig spelat in på många sätt.


Men nu tror jag inte på det längre. Jag menar, vilket Öde i världen kan det vara att mina djur går och brinner inne? Det går liksom inte att det finns ett Öde med det, och om Ödet nu finns, så hatar jag det! Bara så ni vet!


Vår syn på sorg är att det handlar om brustna hjärtan, inte om trasiga hjärnor. Försök att läka hjärtat med hjälp av huvudet misslyckas eftersom huvudet är fel verktyg för uppgiften. Jag menar hur är det tänkt att min hjärna som förlorat all form av "tro" jag någonsin ägt, ska kunna läka mitt hjärta?

Jag har själv försökt tvångsläka mig. Med folks utslängda ord, det var bara hundar, BARA djur, BARA. Det var TUR att ni klarade er, Det kunde varit BARNFAMILJER. Jag VET. JAG VET att jag är tacksam för att Filip inte var hemma!! Jag VET att jag är glad att barnfamiljen längst upp "klarade" sig (det var ju ironiskt nog bara vår lägenhet som brann) Jag vet allt det, men kalla det inte tur, jämför aldrig, aldrig, aldrig en tragedi med en tragedi som kunnat vara värre. Vad vi inte förlorade den kvällen är ingenting man kan greppa ändå, det vad var vi förlorade som vi sörjer.

Personligen har jag alltid haft rätt stora tankar om mig själv, jag skulle uträtta något storartat. Något Cesar-aktigt, eller något i stil med Marian Keys. Cesar är en hundtränare medan Marian Keys är en författare, men båda berör mig. Jag skulle bli det, för att det är allt jag kan. Jag kan inte säga till folk, allt för lätt, rätt upp o ansiktet vad jag tycker. Det är nog tur, för jag har en väldans massa åsikter. Och det är mina åsikter som jag alltid trott skulle ta mig någonstans, att jag faktiskt skulle bli någon att räkna med, för djurens skull.

För oavsett vad det är har det alltid handlat om djur. Jag kan djur. Djur kan mig. I get it. Ni kan läsa tusen år, men den där It känslan, det har jag. Varför jag har den för djur det vet jag inte. Därför känns det så irriterande, att jag inte får utlopp för den när man själv känner att stå i en matbutik eller servera på en resturang inte är det jag är menad att göra. Men utbildar jag mig? Nej, för jag vet inte vad mitt eget syfte är. Jag vet inte vad jag är menad att göra!

Ska jag läsa i 5 år och bli vetrinär, för att sedan stå och avliva små kattungar! Seriöst? Är det de jag vill göra? Vetrinärer i all ära, dom som kan dom kan och vi behöver dom! Dom med vetrinärpsyke!
Jag har inte det, om det kommer in en "kärring" eller "gubbe" med små kattungar, kattmamman skulle inte haft dom, dom vill ju inte ha mer katter! KASTRERA DÅ! Och nu är dom där, dom har inte bett om att få leva! Men nu gör dom det, och då ska man ta bort dom? DÖDA DOM? är det de, som folk tycker man ska göra med sitt liv? Helst le lite snett och förstående, nicka instämmande sätta sprutan i dom och tänka "ja, en död katt lider inte, annars hade dom bara blivit fler"

DET ÄR INTE TILLRÄCKLIGT BRA! Vad vi än gör, är det aldrig tillräckligt! Jag kommer aldrig nöja mig, för djur är förbrukningsvaror, oförstådda, leksaker till barn och ingenting man respekterar. Därför tror jag inte på ödet. och tilläggas kan, inte på Gud heller. Därför tror jag inte heller på att jag längre är menad att göra något med min "IT" känsla. Den bara finns där för att göra mig galen och bitter. Livet är egentligen rätt ironiskt. Detta låter ju inte riktigt normalt när man tänker efter.

DET ÄR NI SOM ÄR KONSTIGA! DET ÄR JAG SOM ÄR NORMAL!


Blandade känslor

                                                                 Datum: 2010-05-20 / Tid: 01:42:48
Idag hade jag en upp och ner dag.
Dagen var överlag bra, skönt med sol, maskrosor och kaffe! Skön träning och goa klubbkompisar gjorde kvällen till en av dom bästa på länge!

Spärringen gick väl upp o ner men roligt var det (och det är ju det som träning ska vara!)
Sen var det fortfarande varmt ute när vi var klara vid 11 snåret på kvällen. That´s summer! Whohooo!
På den dåliga sidan är att jag är spänd, kan inte slappna av och tycker det är förjävligt att ni gick och dog när sommaren var så nära!
Tänk på allt vi skulle gjort, hund och inlines åkning, Slottis i sommar, havet, ni som älskade och bada och sköna sena sommarnätter.
Jag blir nästan ännu ledsnare när jag tänker på att ni missar hela sommaren! Favoritårstiden, och alla planer som man dumt nog bara tar för givet ska finnas där närhelst man tycker att det passar. Jag kan bli arg på mig själv för att jag tycker att jag är så naiv och blåögd, men jag har aldrig haft anledning att tro att ni inte skulle finnas!
Ni var hela, friska, pigga och glada! Ingenting kunde stoppa er! Så varför skulle jag gå och tro att ni skulle försvinna?
När vi gjorde allt för att förebygga det! Släppte er inte lösa vid trafik, spände fast er i egna säkerhetsbälten i bilen, aldrig lämnade er ensamma förlänge, aldrig band er utanför affären eller lämnade er i bilen. Varför, skulle man då tro att man skulle bli av med er? Båda två, på samma gång? OFRIVILLIGT!
Det trodde jag inte, så jag var naiv, poff och livet är förändrat och blir aldrig var det var. Man är inte så odödlig trots allt.

Vem var du, Chillan?

                                                                 Datum: 2010-05-19 / Tid: 01:23:04
Sen 25 års festen har Chili saknaden ökat markant, i samband med den övriga sorgen. Kanske var det att få se Elin igen som drog igång det ännu mer..?

Chili var en hund som föddes någonstanns, troligtivs Stockholm. Hon såldes till någon, någonstanns och fick troligtvis namnet "Tjejen". Efter några månader tröttnar dom (?) och säljer "Tjejen".

Elin och Icha ser annonsen, och till Göteborg kommer Chili. Chili bor hos Elin och Icha många månader. Sen uppstår omständigheter och Elin o Chili flyttar till Elins moster utanför Göteborg, Stenungssund. Det är ohållbart och få alternativ återstår.

Med lite övertalning tar vi hem Chili till oss, en drygt 1 årig unghundstik. Chili var strax efter året när vi fick henne. Hem till oss kom hon, den katthatande "besten". Ninja (vår första hunds) lillasyster, och bästa kompis.

Man kan tro att sagen här fick ett riktigt slut, ett bra slut. Men nej, Chili ser våra katter, hon HATADE katter. Hon hade lärt sig att inte jaga dom, men på kvällen smög hon mot rutan. Jag skällde till, hon kom tillbaka till mig, så sa vi godnatt, Ninja och Filip gick in och la sig, Chili och jag var inte långt efter, fort gick det och SMACK.

Hon hoppade genom rutan. Ledband och senor gick åt helvete. Blå Stjärnan, Gips i inte 6 utan nästan 9 veckor. Rehab, Simning, och allt bärande jag ville helst inte att hon skulle stödja alls då båda frambenen var fucked up.

Till sist, så läkte hon. Hon läkte fysiskt. Hon läkte psykiskt. Hon jagade inte katterna i slutet, hon respekterade dom, och det som förvånade oss alla -Hon älskade dom.

Så vi fick 6 månader i harmoni, och gick på nästa steg, hysteri mot andra hundar. Denna gången med Blå Stjärnan som utgångspunkt igen, det var där vi tränade dagliga hundmöten. Och så klarar hon det bättre och bättre. Och hälsar fint på Tyson, grannschäfern. UTAN PANIK.

Två veckor senare, brinner dom inne.

Alltså, Chili, jag vet inte vem du var, du var Chili under större delen av ditt liv. Men för oss blev du "Chillan". Det gulliga smeknamnet som du blev så glad när man ropade, Ch- ljudet i både Chili och Chillan fungerade bra, men Chillan med den glada rösten var något extra.

Ninjas föräldrar, uppfödare och syskon kan vi se, och kanske få "tillbaka" i form av en släkting, det verkar långsökt men vi slutar aldrig drömma om en riktigt Ninja släkting, inte bara i form av ny bulle. Utan helst i form av Ninjas blod.

Chili, Chillan.. Vi vet inget om dig. Vi kommer säkerligen aldrig hitta ditt blod, eller din sort. Ingen kommer ge oss en sån historia, en sån kärlek, eller sån förståelse för sånna som dig, helomvändningshundar. Att flytta in till oss och få utbrott på katterna dagligen underlättade inte, givetvis testade du oss också, men vilken stjärna du blev.

En stor eloge för Ninja, som fanns där som ett enormt stöd under Chilis hela resa. Jag hoppas vi får tag i något Chiliblod med, det är så tomt, vi älskade dig verkligen, Chillan. Vi glömmer aldrig dig!

Tack Wele för bilden, såg den första gången för 3 dagar sen. Så söt var hon redan innan vi kände henne. Hon, Chili, Chillan, hunden som förändrade våra liv.


Att välja sina fighter

                                                                 Datum: 2010-05-17 / Tid: 11:17:35
Jag funderar på att åka och träna idag, visst jag känner mig trött och tung i kroppen men den blir nog bara tyngre av att jag låter bli.

Man funderar en hel del faktiskt men det är konstigt hur allting kan komma att handla om hundar, sorg och saknad. Det som är bra med klubben är väl just det att där var hundarna aldrig med, inte som i stallet. På klubben har jag alltid kunnat fokusera på bara mig själv, och min motståndare.

Men det har inte riktigt gått det senaste, jag är rädd att jag väljer fel fighter nu, jag är en sån person som vinner allt jag tar mig för, och då menar jag dom där viktiga striderna. Ni tror kanske att Ninja var en perfekt hund, och det var hon, men hon testade, hon var en envis valp och trotsig unghund, men att ta dom stiderna gjorde att man vann i slutändan. Samma var det ju med Chili, man tog hennes strider, och vilka fighter sen. Hon var allt en riktigt fighter! :)

Hur som helst, om man väljer sina strider och är mer envis, mer inställd på att förlora inte är något alternativ så borde man komma rätt långt, eller hur? ;-) Jag menar, jag har aldrig "valt" tävling med Eldir, visst har vi ställt upp, och vi har förlorat, big time. Inte på grund av honom, han är en stjärna på kurserna. Inte heller för att jag inte klarar honom, det gör jag men inte där, inte riktigt. Min stress och maxpuls går på högvarv. Dessutom saknar jag glödjen i det, stressen är så kosntig. Oro. Såklart min häst känner det och sticker. Kanske undviker jag tävlingar av den anledningen med honom, våran kemi blir inte magisk där. Pressen, Stressen och psyket varken vill eller orkar. Så det är inte det att jag inte kan, eller inte vågar, vi har ju försökt. Det är bara det, att det är inte hans plats. Han glänser finast i ensamhet, min prins :)

Kanske är det så med hundar och djur för mig med, man kan tävla på skoj, man kan lära dom saker, men jag tycker ändå dom är finast i vardagen, visst kan dom glänsa i sitt sammanhang, men det är djuret i sig, som fascinerar mig. Inte 20 kommandon och en viss tid som jag tycker är det roligaste, det är hur man förändrar sitt liv till det bättre, när man har hund. Det är det som fascinerar mig, livet med djur, det man "ger upp" och det man får tillbaka. Det för mig är en riktigt fight, och alltid en riktigt vinst.


Överraskningsfest..

                                                                 Datum: 2010-05-16 / Tid: 20:20:54
Jag har blivit gammal. Halvvägs till 50 för att vara exakt.
Det är skrämmande, men kanske skönt att vara där. Nu blir det inte "bättre" nu går det bara utför! Eller så är det nu livet börjar? Jag vet inte riktigt vilket man ska tro. Iaf blir man visare med åren :)

Det ända jag kan se såhär i efterhand är att jag i ung ålder valde dom bästa människorna på jorden att omge mig med. Jag lade en bra grund i Alexandra och Per. Sen har det bara fortsatt bli mer och mer och bättre och bättre. Så när man får en väldans massa pengar i present till en valp, så blir man överväldigad. Man vet inte vad man ska säga, och man vet hur mycket man älskar alla dom, dom, dom, mina dom...ni vet.. mina vänner!!

Alla ni som var där, alla ni som var där "bara" tankarna, ni som fanns innan, ni som fanns under den värsta tiden, ni som finns nu och ni som alltid kommer finnas. Jag älskar er. Jag är för alltid olycklig med min saknad, men jag är för alltid lycklig med er vänskap.

Att få en överraskningsfest av sin älskling och underbara bästa, älsta och sötaste vän kommer alltid värma. Det kommer alltid kännas svårt att sätta ord på, men det bevisar iaf att mina vänner finns kvar och alltid är där. Det ger mig en riktigt trygghet. Många tror att det är kvantitet för att man har många vänner, så är det inte. Ju mer desto bättre! När vi är som vi är. Vi är ett stort underbart gäng, där alla som kan är med så ofta det passar. Men man älskar varandra och finns alltid där.

Jag har verkligen många vänner, många bra vänner. Så ja, jag är olycklig, och ledsen, det kommer jag alltid vara. Men jag är glad, glad att vara omgiven om er.

Det finns inte mycket mer att säga än, Tack!
Jag får bjuda på bilden, men jag säger inte att jag ser smartast ut i världen ;)

Drömmar och Mardrömmar..

                                                                 Datum: 2010-05-12 / Tid: 12:00:18
Idag fick vi följa en sann-dröm för en hundägare till en av våra älskade ökända "kamphundar". Dessa raser som media inte fattar innebörden av och gärna smutskastar med sitt samlingsnamn och slagord KAMPHUND. En kamphund finns naturligtvis inte, däremot finns det raser med stor vakt och försvarslust, men det är naturligtvis inte samma sak.

Nu skedde en incident med en av dessa raser media gärna smutskastar. Denna gången var det en väldigt liten nätt tik, en "kamphunds" mamma till nyfödda valpar. En bekant ringa ägaren och vill komma på besök av någon anledning, Ägaren ska om jag förstod det rätt ha upplyst den bekanta om att det var en dålig ide då valparna var så unga och mamma Maya orolig. Den bekanta kommer ändå. Han är (troligen) berusad, det är sent på kvällen och hunden är dessutom sjuk, orolig och nybliven mamma.

Den bekanta kommer in ändå i den mörka hallen, hunden gillar inte detta och ger ifrån sig varning på sitt sätt, dvs morrandet. Morrandet är en tydlig varning som inte kan feltolkas, kom inte närmare jag känner mig osäker med dig. Mannen går in i hemmet trots hundens flera varningar. Han ranglar in mot valparna, trots mammans oro, och förtvivlade försök i sin egen stress i sitt eget hem att upplysa honom om att hon verkligen INTE vill ha honom där. Han börjer sig mot valparna, smack, mamma hund bet honom i ansiktet.

Bara här borde det finnas en lag som faktiskt borde ta hänsyn till hur hunden gör med sina signaler. Maya har här signalerat tydligt, och ägaren har dessutom bett honom att inte komma dit. Den påträngande bekanten flyr sin kos. och anmäler mamma Maya.

Jovisst, då görs det slag i saken. Polisen utrycket, och hämtar mamma hund och valparna. Valpar ska överhuvudtaget inte flyttas i onödan i ung ålder. Speciellt vet alla hundägare att en stressad hund mamma behöver lugn och ro, hemma med sina valpar. Men nej, iväg for dom med hundfamiljen. Ägare överklagar och kräver hem hundarna tills domen är avslutad. Valparna får hon hem, ensamma. Sveriges översittare tar mamman, som tappar 7 kilo i vikt, är stressad och orolig över vart valparna tagit vägen, och har henne fastkedjad i 3 veckor. Enligt Sveriges djurskyddslag får man inte separera valpar och mamma förräns vid 8 veckors ålder, men i detta fallet gick det tydligen bra.

Vem bryr sig om att valpar lär sig så mycket av sin mamma dom första 8 veckorna, att dom behöver sin mammas mjölk, sin mammas omsorg och sin mammas visdom för att bli stora starka vackra underbara "kamphundar"...???? Någonstanns under dessa 3 veckorna har den bekanta dragit tillbaka sin anmälan och hela djur och hundSverige rasar. Däribland allt från hundexeperten Anders Hallgren till Djurens jurister som tar saken i egna händer, för att inte också glömma djurrättsalliansen som protesterar utanför alla hus där olika beslut fattas.

Men inte fastän anmäla är tillbaka dragen får ägaren hem sin hund, i mitt tycke är det skandal, visst att beslut ska fattas, men sära inte valpar och mamma så många veckor under tiden! KATASTROF! förra veckan fick dom ägaren beslut om att få hem mamma Maya efter över 3 veckor i väntan på slutgiltlig dom, Idag kom den. Hunden Maya som bara försvarade sina valpar och var så tydlig i sitt språk som man kunde vara, är fri.

ÄNTLIGEN ett bra beslut för djuren, där människor någonstans förstår att detta inte är en mördarhund som biter oprovoristerat, detta är en sund och frisk hund, men riktiga instinkter! Så istället för att avliva alla dessa hundar, på grund av okunskap, så har man idag kommit ett steg närmare hundvärlden, och rasvärlden, och förståelsen, att hundar är bara hundar, på gott och ont, och om vi lär oss förstå dom, kommer hundar som förbrukningsvaror gå ett steg i rätt riktning.

Avslutar med bilder på den äntligen igen samlade familjen. Bilderna är tagna från Facebook gruppen "Mayas berättelse" Jag hoppas detta lär oss att tillgodo se en hunds instinkter och förstå varför, inte bara anta att det är mentalfel eller farlig!

Denna dröm är för bra för att vara sann, vi hundälskare är lyckliga att rättvisan segrade. Sist men inte minst kan vi säga att mina drömmar fortfarande är bara mardrömmar.. Jag saknar mina vovvar så mycket att det är ofattbart. Livet är tomt och meningslöst... Och min såkallad sömn har blivit värre senaste veckan.

Rasförbud är okunskap!

                                                                 Datum: 2010-05-11 / Tid: 13:00:48
Jag blir tröttare och tröttare på hundsverige.
Jag blir mer och mer uppgiven, och mindre och mindre sugen på att prata hund, ha ett intresse med andra med hund, på grund av alla som vet bäst. Och allt skitsnack. RASISTER, det finns det gott om, ÅSIKTER finns det gott om. Men delade meningar handlar det mest om.

Ingen vågar i dagens läge stå upp för vad dom tyckter, dom tar varandra åsikter, och får en felaktig tro om sanningen. Det är små aspekter som påverkar hur en hund, borsett från familjen den är hos.

En hund som skäller på andra hundar och tar över vaktandet i familjen är enligt mig ingen glad hund, det blir en osäker hund även om ledaren kan vara stark så saknas hundigaska gränser, dvs regler på hundens sätt, att ägaren tar över när som mest det behövs för att hunden ska uppfatta det som att den inte behöver ta kommandot. En hund ska inte lämnas 8 timmar ensam hemma enligt min uppfattning, mest för att de faktiskt är så att dom flesta hundar inte klarar av det. Dom blir oroliga, kissar inne och förstör saker. Hundar ska inte heller lämnas i en bil när ägaren gör ärenden, det kan snabbt bli varmt och den kan dö! 

Men det är egentligen inte detta som är det värsta när något går fel, det värsta är inte avsaknad av regler och gränser även om det är en otroligt stor del. Det värst, det är vi nog alla överrens om, det är understimulans! Du går till jobbet, skolan osv, du träffar vänner och går i stan, åker till havet, går ut etc etc etc, en hund gör i bästa fall, ca en tredje del av det du gör varje dag. Därför har den mer energi, och får den inte utlopp för det börjar den sysselsätta sig själv, oftast blir det problem som blir värre och värre, med en slapp ofokuserad ägare kommer problem trappas upp, och sen är dom så stora att man inte längre kan hantera dom.

Bäst är såklart att ge hundar träning, fysikst. Cykla, inlines, ridtur i stallet, långpromenader, lek med kompisar, bära väskor, spåra, leta, söka, valla.. you name it. Det spelar inte så stor roll, egentligen. Viktigare är det såklart med specifika raser med instinkter, att dom får göra det dom är menade att göra. En vallhund måste få valla, annars vallar den sin familj, en vakthund måste vakta, men något specifikt föremål i träningssammanhang istället för familjen, en fågelhund måste få bära men helst saker ägaren bestämmer framför att den hittar egna saker.

Fattar ni? Man måste tillgodo se det i första hand. Men det är faktiskt i botten oavsett ras ganska enkelt. Det handlar om gemenskap. Att vovven ska vara med! Våra vovvar var alltid med oss, nästan alltid. Åkte vi till Slottsskogen var dom med, åkte vi till havet, var dom med, Åkte vi till stallet var dom med, åkte vi till mamma o pappa, var dom med. Kanske aldrig full utmattade fysiskt, några gånger i veckan räckte rätt bra, men psykiskt upplevde dom saker. Då tjänar man mycket. Sen hade vi regler med, men gemenskap, utmaningar och en RITKIGT Vardag,det är A och O i hundens värld, tro mig.

Länk

                                                                 Datum: 2010-05-10 / Tid: 00:18:42
http://www.youtube.com/watch?v=ei_8UwCNQ6Q

Vesslan är hemma!

                                                                 Datum: 2010-05-08 / Tid: 16:46:23
I Tisdags kunde man läsa i GT om en hundvalp som blivit stulen i en bil utanför mitt jobb.
Ägaren skulle in och träna och när hon kom ut var valpen borta!

Igår läste vi iaf att han kommit tillbaka. Tack och lov för en smart ägare som gick till tidningen!!

http://gt.expressen.se/1.1976555

Vesslan blev så glad så han kissade på sig, hur sött lät inte de? :) Mamma visade mig artikeln igår.

Men, det kommer alltid ett men i min blogg känns det som. Kristiska Mikaela är i farten.. hon skulle in och TRÄNA. Och lämnade hunden i bilen! Måtta på galenskap!! Nu tycker folk att jag är extrem men jag är inte det, jag är förnuftig. Om inte för värmerisken så för att sånt här kan hända. Det är oansvarigt och naivt att tro att bilen är en säker eller bra plats att ha hund i! There you go, in your FACE! Hon lärde sig nog detta den hårda vägen.. Tack och lov fick hon tillbaka sin, alla har inte den turen, tänk på det ni!

Jag är kanske för rädd av mig, jag menar folk lämnar tydligen spädbarn i bilen med, smartass..
Själv är jag en sån som aldrig gjort och aldrig kommer göra, ens när dom var vuxna. Jag menar jag hade ju världen finaste vovvar, vem hade inte velat stula dom? (stjäla, jag vet..)

Dessutom slänger jag inte in dom i bagageluckan som är mer regel än undantag hos folk, alla hundar åker bak! Utan våra, våra åkte med hundsäkerhetsbälten i baksätet, inte för risken att vi skulle få dom i nacken, och inte för att vi inte hade kombi för det har vi, utan för DERAS säkerhet. Jag ville att dom skulle sitta fast om vi skulle krocka, för att dom var så viktiga för mig!

Sen finns det dessutom folk som lämnar hundar 8 timmar, det gjorde vi heller aldrig, inte för att de kanske inte gått, utan för att vi inte ville. Det kändes inte bra i magen! Dom var inte vana, och skulle heller inte behöva vänja sig vid det. Så jag har rätt extem hundsyn i vissas ögon, i mina en logisk kärlekssyn.

Hjälpte det då? Nej, olyckor kan man inte gadera sig åt. Mina hundar och resterande djur brann inne. Hur finns det ens på världskartan? Det är fortfarande oförstårligt.HUNDEN VESSLAN SOM KOM HEM!Ps, valpar söker hem också irländare är dom som gärna flyttar till Sverige i framtiden.
Läs mer på www.hundblogg.org arrangerat av www.hundarutanhem.se som tar in hundar till Sverige så dom slipper avlivas i sitt hemland.

HUNDAR ÄR INTE FÖRBRUKNINGSVAROR!Torrets och ensamhet..

                                                                 Datum: 2010-05-07 / Tid: 11:37:35
Har jag nämnt att det här SUGER?

Jag drömde en mardröm, natruligtvis under min ända sovmorgon. Great...
JAg drömde att familjen och vi var kidnappade av kannibaler och hundarna var med. Fråga mig inte, kanske är det någon film som gått där dom tvingas äta upp andra turister? öh, okej sorry men iaf. Eftersom jag sett filmen (?) innan visste jag det så jag varnade min familj så vi inte skulle bli tillfånga tagna, det blev vi ändå, och vi måste väl varit huvudpersonerna och jag visste att vi inte skulle kunna rymma på samma sätt som innan, för nu hade vi hundarna med oss och dom hade bundit fast dom på andra sidan så vi var tvugna att smyga dit innan vi kunde springa rakt ut.. Kort sagt, hundarna satt utom räddning... fyfan va jag hatar sånna här dagar.

Sen vaknade jag i den jävla (tomma) sängen. Eftersom jag har sovmorgon var jag för första gången någonsin, ensam. Ingen Johanna o äta frukost med, inte ens pappa var hemma! Ingen! Och jag kände mig just ENSAM. Jag menar jag var "ensam" ofta förr, och jag älskade det för jag var ju aldrig ensam, ni fanns ju alltid där! När jag väl kommit ur sängen brottas jag med känslor som att andas, ta det lugnt och vara vettig och äta frukost, eller bryta ihop totalt.

Det räckte med att man bröt ihop totalt, eller delvis, hos polisen när vi lämnade redogörelse, givetvis blev vi avfärdade, men det är liksom alltid fel ställen att bryta ihop på. Nu orkade jag inte mer med det, men jag kände för att få ur mig det, iaf en del av sorgen, så jag kom på mig själv med att säga "fan också!".. det fungerade ganska bra, så jag funderar på att införa sorg-torrets.

För övrigt saknar jag alla mina djur, men i fokus är nu katter, hemlösa katter som folk inte bryr sig om, som folk inte älskar, katter som våran Svinto. älskade katter! vi ska ju antagligen inte ha katt igen om vi bor i lägenhet pga jag så gärna ser att dom får gå just ut. Men samtidigt är en lägenhetskatt så mycket lyckligare än en hemlös.. hur som helst, jag vet inte om ett hem utan en katt är ett hem, men ja vi ska inte förhasta oss, men det lutar åt nej. Men så såg jag massa kattungar på katthemmet i Pixbo, dom var med i Metro igår i tidningen, och dom små ögonen, såklart man vill ha en jäkla kattunge! Kattungar är ju det bästa som finns, efter hundvalpar.. hur som helst, min poäng är att jag tänker mycket på katter. Och vet att katter som våra aldrig kommer finnas på världskartan.

Så samtidigt som man längtar efter något nytt, katt, hund, unge, valp.. så vill man inte ha något. Jag vill ha er tillbaka. Och när folk frågar om jag ska skaffa "ny" hund, katt, iller etc vill jag bara säga "nej, inte en ny, däremot kanske vi ska skaffa några till.. förstå tanken. Ni kommer aldrig bli ersatta. aldrig.En tom säng.

                                                                 Datum: 2010-05-07 / Tid: 01:01:41Det går inte att komma runt det. Det är för jävla tomt i sängen. 2 personer är konstigt!
Vart är min älskling som alltid snarkade och protesterade när man fick flytta henne mitt i natten? Vart är vårat frusna hjärta som helst skulle ligga på än, emellan benen på täcket eller under täcket med nosen utåt? Och vart är våra kissekatter, som skulle sova med oss, iaf Aska.. och Svinto i hundsängen. Hur som helst, sängen är jäkligt tom.

Har jobbat och bowlat med Johanna och Heidi. Blåvitt vann över AIK med 4-0 så dagen har sett relativt bra ut, men vad spelar det för roll, egentligen?

Jag hatar nätterna. Och dagarna. Och tankarna. Och drömmarna. Jag hatar det här!!!

(Nya gravbilder, vi planerade lite blommor, mer kommer..)


Cesar Millan & Daddy..

                                                                 Datum: 2010-05-05 / Tid: 00:14:43
Man kan väl inte ha undgått att höra om Cesar Millan, älskad av många, hatad av få (?).
Jag tänker inte riktigt gå in på spekulationer om hurvida han använde el i vissa sammanhang, och stackel. Tyvärr (!!!!) är det tillåtet i USA. Jag tänker se lite i underkant med det även om jag själv aldrig skulle tagit den vägen.

Jag tänker berätta om vad han gjorde. Eller gör. Han räddar liv. Han visar att dåliga hundar inte föds, utan uppfostras. Han är en stark förespråkare för Pitbullvovvar världen över. Och visst, jag är frälst och förälskad.
En pitbull har så oförtjänt dåligt rykte. Helt sinnessjukt. Att få se Daddy, vara antagligen världens mest välbalanserade hund var storartat. Mën det som jag verkligen hoppas han liv bidrog med är just att lära oss, att man behöver inte avliva hundar till höger och vänster, man kan rannsaka sig sjäv och se vad som gått fel. Man kan också tänka steget längre och införa "körkort" för att äga hund. Ska de behövas? Jag blev arg vid tanken, men kanske hade det varit bäst.

En hund är inte för alla. En stor ras är inte för alla. Skyll inte på rasen, skyll på ägarna! En schäfer kan bli lika farlig som en pitbull. En liten jäkla hund kan vara farligare psykiskt men på grund av sin storlek förbi ses det. Alla hundar oavsett storlek behöver trots allt en stark och lugn flockledare. För att må bra! Sen kommer hundens personlighet och egenskaper utvecklas under regler av människor.

Cesar har förvisso vissa metoder som nämnt innan som jag tar helt avstånd från, men han har en tanke, en idé, en naturlig förmåga att se, att hjälpa, att ge kunskap. Han är min stora idol. Han har en vision. Han har gjort det, det som jag själv önskade jag kunde ha gjort. Hjälpt folk och hundar världen över. Istället är vi fast med nötter som Fredrik Steen. Ledsen Freddan, du verkar vara en trevlig kille. Men ditt sätt ger jag inte mycket för.

Daddy var Cesars pittbull. En vacker, smart och lugn herre som blev 16 år gammal. Han somnade in i februari. Tydligen är det trend på att alla världens vackraste hundar ska dö år 2010. Cesar fick iaf något som jag verkligen velat ha, i 2 bemärkelser. Han fick en livstid med Daddy, jag fick bara 2,5 år. Han fick dessutom chansen att välja hans efterträdare. Eller rättare sagt, han lät Daddy välja den valp som skulle följa i hans fotspår, med samma lugna energi blev det Junior. En också det, helt otroligt stabil pittbull. Vi hade tänkt göra detsamma, men vi hade tikar, så givetvis hade det blivit en son eller dotter i första hand från Ninjas kull. Då hade vi suttit med säkerligen 3 vovvar, men det hade varit underbart! En liten Ninjadotter.. om vi bara haft det. Men livet ville annorlunda.

Junior och Cesar visar oss att livet efter Daddy går vidare, men med Daddys kunskaper överförda på nya genrationen. Förhoppningsvis blir det tid för oss också någon gång, men sorgen måste lägga sig. Den är fortfarande sjukt påtaglig. Jag känner mig väldigt olustig och ledsen.

Ett kanske flummigt inlägg ikväll.
Men kanske, kanske finns Daddy där ni är, och tar hand om er, och visar er hur ett stabilt hundliv ser ut i himlen. Kanske tog han emot er och kände att alla hundar som avlivas till höger och vänster var ostabila, och att han snabbt behövde ha upp lite mer stabilitet till himlen. Kanske var det därför han "hämtade" er så tidigt i livet? Tanken är iaf rätt tilltalande.Daddy tillförde kunskap som inte är av denna värld, han gav Cesar ett namn och ansikte,
och var själv ett föredömme. Ett syfte större än att vara bara hund. Men det fattade han nog inte själv.
Nu går livet vidare i USA med Junior att fortsätta Daddys arbete. Men i Sverige är det tomt.
Ingen ersättare finns. Livet går inte vidare här, allting har stannat upp. Jorden gråter.

Ta hand om mina tjejer i himlen Daddy! Vi tänker på dom varje dag..Bad dogs..

                                                                 Datum: 2010-05-03 / Tid: 01:11:33
are RAISED, not BORN!


"I am only one, but still I am one. I cannot do everything, but still
I can do something. And because I cannot do everything I will NOT
refuse to do the something that I can do."

--Helen Keller Proud Pit Bull Owner

Vi var en, eller iaf en halv.. vi saknar er!!!

Inte bara sorg..

                                                                 Datum: 2010-05-01 / Tid: 21:28:06
Varje djup sorg har en förlorad glädje till föremål.
Tappa inte bort denna riktning.
Låt inte sorgen glömma sitt ärende.
Sorgen är den djupaste ära som glädjen kan få.